заводница

 • 1заводница — сущ., кол во синонимов: 2 • завадчица (3) • зачинщица (24) Словарь синонимов ASIS. В.Н. Тришин. 2013 …

  Словарь синонимов

 • 2зачинщица — наступница, подустительница, подстрекательница, закоперщица, заводчица, первачиха, задирщица, первоха, коноводка, наступательница, вчинительница, затейщица, поджигательница, завадчица, злоначальница, вчинщица, начинщица, задорница, заводница,… …

  Словарь синонимов

 • 3завадчица — сущ., кол во синонимов: 3 • заводница (2) • заводчица (8) • зачинщица (24) …

  Словарь синонимов

 • 4Армида — 1. лит име на убавата и мокна волшебница во поемата Ослободениот Ерусалим од Торквато Тасо, 2. армида (фиг) жена способна да заведува, заводница …

  Macedonian dictionary

 • 5Далила — (хебр.) љубена : 1. име на филистејска девојка од библиската приказна го уништила еврејскиот јунак Самсон така што му ја отсекла косата во која му била силата 2. далила фиг. опасна заводница …

  Macedonian dictionary

 • 6Кирка — (грч. Kirke) 1. мит. во старогрчката митологија: волшебница што ги претворала луѓето во животни, позната по тоа што го задржале кај себе Одисеј кога се враќал од Троја 2. астр. име на еден астероид откриен во 1855 година 3. кирка фиг. опасна… …

  Macedonian dictionary

 • 7Моргана — (фр. Morgana Le Fay) мит. митолошко суштество 1. првобитно: келтско полубожество, самовила или зла волшебница, зависно од времето во кое е оживувана сестра на кралот Артур 2. во подоцнежните легенди: злобна заводница …

  Macedonian dictionary

 • 8Парсифал — легендарен јунак во старогерманска приказна, еден од витезите на Тркалезната маса кај кралот Артур невин безумник што успева да им одолее на привлечностите на убавата заводница Кандри и така ги спасува витезите на Гралот од пропаста и станува… …

  Macedonian dictionary

 • 9Путифарка — жена на староегипетскиот дворски достоинственик Путифар која, според Библијата, сакала да го заведе младиот Евреин Јосиф симбол на блудница, на заводница …

  Macedonian dictionary

 • 10вамп — (анг. vamp) назив за жена без скрупули, заводница, жена демон …

  Macedonian dictionary